Under slutet av vårterminen har vi i årskurs 7 arbetat med engelskan på ett nytt sätt. Det har varit utmanande men samtidigt utvecklande för dem att ge sig i kast med språket genom att utforska det förutsättningslöst.
Temat har varit ”känslor” och vi har därför lämnat kursböckerna och arbetat med låttexter och dikter. Vi började med allt med att analysera ”The winner takes it all” tillsammans i klassen och det tog inte lång stund för dem att identifiera att det var en ganska sorgsen låt trots att den ofta spelas när någon vunnit en tävling eller liknande.
Nästa steg var att analysera en egen låttext och sedan börja arbeta med dikter för att de själva skulle få uttrycka sig. Här har det funnits olika alternativ. Eleverna kunde välja att skriva en dikt som gav dem samma känsla som låttexten eller så fick de prova på två olika tekniker för att skapa poesi: cut out-poetry och blackout-poetry.
Cut out-poetry innebär att orden från en text klipps ut och sedan klistras dem upp på ett papper till en ny dikt.
Blackout-poetry innebär att ord från en text stryks tills en ny text har skapats.
Resultaten har varit fantastiska att se även om eleverna själva kanske tycker att det här ämnesområdet har varit lite åt det besvärliga hållet. Men vad ska man med ett språk till om man inte kan uttrycka sig med det?
Nu återstår bara utställningen i biblioteket med ett urval av elevernas alster! Välkomna in för att titta!
Nedan visas exempel på både cut out-poetry och blackout-poetry som eleverna i årskurs 7 har gjort!
Text: Sandra Norrbin, engelskalärare i årskurs 7
Foton: Eva-Lisa Nordmark