På vårterminen arrangerar bildläraren Pia Hällström Vårsalongen. Det är en tradition på skolan sedan drygt femton år tillbaka. På Vårsalongen har 9:orna chansen att visa upp valda delar av det arbete de åstadkommit under sitt sista läsår. Det brukar vara en härlig blandning av olika tekniker och motiv. Uppgifterna varierar: det inre rummet, blyertsbild, akvarell, tolkning av ett konstverk och valfritt arbete är exempel på tekniker som används.
Elever och personal får rösta fram vinnaren som presenteras på skolavslutningen.
Nedan berättar två elever om sina verk.
Johanna i 9C har gjort den vänstra bilden. Hon inspirerades av ett glas runt ett värmeljus. Uppgiften vara att rita av något i färg. Hon valde att klippa ut en del av bilden då hon tyckte att det blev bättre så. Längst ner i bilden är en droppe kvar som rinner ut. Man får tolka själv vilka känslor man får av bilden. Glad (mycket färg)? Ledsen (det rinner ut)? Johanna tyckte att uppgiften var rolig, hon använde akvarell, lite mindre vatten och mer färg.
Max i samma klass har gjort den högra bilden. Bilden uppe i hörnet visar konstverket han inspirerades av, Första mötet (1925) av den franska konstnären Francis Picabia. Klassen var på Moderna museet och där såg Max konstverket. Han har gjort en egen tolkning där han ville lätta upp färgerna och få konstverket att bli lite gladare.
Foton: Eva-Lisa Nordmark